Start Gastro Čobanac

Čobanac

0
Čobanac

Dunaveeee….Dunaveeee kraj tebe mi srce moje ostade..Dunaveee plavi Dunaveee kraj tebe mi srce ostade. Čobanac, neizostavno jelo svakog slavonca i slavonke i tradicionalne hrvatske kuhinje. Hrana koja pali osjetila i zadovoljava ama baš svakoga. Za čobanac svako ima neki svoj recept, pa tako ćemo i mi ovaj put napisati recept koji mi je otkrio Darko iz Osijeka. Znači pravi slavonski čobanac koji se priprema generacijama u Darkovoj obitelji. Prije recepta koji mi je diktirao da zapišem, pitao sam Darka jel se kaže čorbanac ili čobanac? Darko: slušaj mali nije to čorba, to je čobanac koji je dobio naziv po čobanu – pastiru a ne čorbi.“Da bi se napravio dobar čobanac, mora se kuhat na otvorenom. Nemoš ti kuhat čobanac u kuinji. Nakon toliko isprobavanja i ugošćivanja prijatelja, ja sam usavršio svoj recept. Čobanac se ne može nikad praviti u malom i za malo osoba i obavezno se kuha u kotliću i pod vatrom od drva, nikakav plin ili struja“.

Postoje priče da čobanac sadrži 6 sastojaka i ništa više.
svinjska mast
luk
svinjsko meso
ljuta mljevena paprika
sol
voda

Svinjsko meso je najljepše od plećke. Meso se reže na kockice, tu negdje oko 2 cm. Crveni luk u količini najmanje pola težine mesa. Znači 5 kila mesa, najmanje 2,5 kile luka. Što se tiče crvene paprike, najbolje je da je ljuta.

 

Za Darkov čobanac potrebno je:

2 kg svinjetine od plećke rezano na kockice 1,5-2 cm (može sitnije ili krupnije)
1 kg crvenog luka ili više (očišćenog)
10 dkg masti
5 dkg ljute crvene paprike (manje ili više)
žlicu soli (paziti)
voda po potrebi cca 3 do 3,5 l – količinu vode se može varirati

Priprema:

Na otopljenu mast staviti luk sjeckan na krupnije kockice i kratko popržiti dok ne dobije zlatnu boju (vatra pod kotlićem neka bude jača), dodati meso (uz svinjsko meso može ić i meso neke divljači što je poželjno zbog okusa), papriku (količinu sami odredite zbog ljutine) i sol, miješati stalno i brzo dok meso ne pusti tekućinu, uz stalno miješanje snažno kuhati 5 – 10 minuta pa zaliti vodom (vrućom), kuhati lagano uz stalni nadzor (da ne zagori), otprilike 45 do 60 minuta – svakako ovisi o starosti mesa, ali je najbolje provjeravati meso pa kad je željene kuhanosti stvar je gotova! MESO SE NE SMIJE RASPASTI. Vodu dolijevajte samo ako je meso starije pa treba više vremena da se meso skuha. Da bi imali gušću čorbu, možete staviti 1-2 svinjske nogice.

Ovo je pravi tradicionalni čobanac bez dodataka njoka ili krumpira.

Ne znam za Vas, ali se nadam brzom prolasku zime, traženju kotlića i sastojaka za čobanac kako bi mogli na Isar probati ovaj recept.

 

Imate svoj recept za savršeni čobanac? Pošaljite nam na email info@muenchen-life.com i objavit ćemo ga u trenu.