Odlučite li skinuti najnoviju epizodu “Narcos-a“ u Njemačkoj, možete očekivati i paprenu kaznu za skidanje piratskog sadržaja. Pitate se zašto i što se krivo napravili? Jednostavno, morate se riješiti balkanskog mentaliteta, jer Njemački zakoni u vezi s dijeljenjem datoteka putem torrenta, prilično su strogi, nemilosrdni i jasno osuđuju bilo koju vrstu aktivnosti dijeljenja datoteka vezanih uz sadržaj zaštićen autorskim pravima. U prijevodu sve što skidate putem nekog torrenta, poput novih filmova, serija, glazbe, programa za kompjutore, igrice pa čak i knjige, vrlo je vjerojatno da ćete za to platiti kaznu.

Što bi se reklo, došli ste u uređenu državu koja ima jasno propisane zakone. Na vama je da ih poštujete. U protivnom kazne za skidanje gore navedenih sadržaja su jako visoke, a kreću se od 900 do 2000€ po filmu ili seriji.

Da biznis naplate kazni cvate, govori podatak da je u njemačkoj nastala cijela industrija pravnih tvrtki za copyright gdje se zarađuje na prijetnjama koje rijetko kad dođu na sud, a čak i onda kad dođu jedini način da dobiju slučaj je preko nagodbe (IP nije osoba ili identifikacijski broj za osobu, stoga rijetki su slučajevi koji na temelju da si sa tog IP-a nesto skidao prođu na sudu).Što napraviti ako dobijete kuvertu sa kaznom?

Kako sam pregledao puno foruma na ovu temu, našao sam nekolicinu savjeta. Jedan korisnik je opisao svoj slučaj i detalje cijelog procesa.

[blockquote]U pismu koje dobijete (znači prvom) na zadnjoj strani postoji list (Unterlassungserklärung) tj. jedan formular koji bi trebali popuniti da niste ili jeste vi skinuli datoteku za koju vas terete i da nećete više skidati. Ukoliko to popunite i vratite nazad, samim time i priznajete krivicu. Ukoliko niste popunili i vratili nazad formular, dobit ćete nakon nekog određenog perioda i drugo pismo kao opomenu, gdje navode da platite određenu kaznu ili ćete na sud.[/blockquote]

Isto tako nisam naišao ni na jedan slučaj koji je završio na sudu. Korisnik koji je opisao gore navedeno isksutvo, nije dobio poziv suda ni nakon 1,5 godine. Pretežno pokušavaju da se nagode sa Vama gdje imate šansu da pregovaranjem umanjite kaznu.

Ukoliko niste sigurno što trebate uraditi, potražite pravnu pomoć koja je najbolji način da ne upadnete u nepotrebne probleme.

Koje su alternative gledanja filmova i serija online?

Vrlo dobra alternativa je pretplata na legalne servise poput Netlfixa i Amazon Prime-a. Mjesečna premium pretplata za Netflix je 11,99 € a možete ga gledati na 4 različita ekrana. I Amazon Prime također ima u ponudi mjesečnu pretplatu koja je 10,99 dolara. Na oba servisa možete pronaći široku lepezu naslova a ako vam to nije najdraža opcija, uvijek možete otvoriti dobri stari Youtube.

Još neki linkovi za filmove za koje nećete platiti kaznu.

OpenCulture.com

Ovo je stranica koja nudi kulturne i obrazovne sadržaje, a njihova kolekcija ima i više od 1150 filmova. Ovdje se radi o klasicima, nezavisnoj produkciji, westernima… Filmovi su sortirani, a možete pronaći i one nagrađene Oscarom, ali i filmove Andreja Tarkovskog ili Charlieja Chaplina.

The Internet Archive

Ova stranica poznata je mnogima kao veliki arhiv književnih i glazbenih djela, ali i igara. No nudi i kolekciju filmova, uglavnom se ovdje radi o klasicima kojima su istekla prava te su sada postali javno dobro. Klasike možete skinuti u obliku raznih datoteka ili kao torrent dokument.

PublicDomainTorrents

Ovo je stranica koja prati torrente, ali koji su besplatni i legalni i sortirani u različite žanrove. Kao što i navodi, stranica također prikazuje naslove koji su postali javno dobro, odnosno idealno mjesto za one koji cijene klasike.

PopcornFlix

Za razliku od Popcorn Timea, PopcornFlix je legalna stranica koja omogućuje gledanje filmova online i to naslova novijeg datuma, a osim igranih filmova tu su i brojni dokumentarci. Glavna kvaka kod korištenja njihovog servisa su oglasi na koje morate pristati kroz film

MoviesFoundOnline

MoviesFoundOnline je odlična stranica sa besplatnim filmovima, nezavisnih filmova, TV emisija, stand up nastupa itd. Web stranica sadrži filmske naslove u rangu od kultnih klasika i kratkih filmova do dokumentaraca i komedija. MoviesFoundOnline nemaju vlastite sadržaje, nego vam nude poveznice za preuzimanje. Svaki sadržaj koji krši nečija autorska prava se briše.

Classic Cinema Online

Ova web stranica je za klasike. Ako ste obožavatelj klasične kinematografije, Classic Cinema Online je web stranica za vas. Classic Cinema Online uključuje kultne klasike poput Bye Bye Birdie, Moby-Dick i Lone Ranger, koje nećete drugdje pronaći. Web stranica se može pohvaliti dobrim pretraživačem filmova koja vam brzo predstavlja vaš izbor žanra bez ikakvih kompliciranja.

Znam da će zvučati čudno. Ali kad sam se doselio u München, počeo upoznavati kvartove, zamijetio sam i nekolicinu videoteka. Stoga ako vam se ne sviđa ni jedna navedena ideja, još uvijek možete otići u videoteku i posuditi film i pogledati ga sa voljenom osobom, u kućnom ambijentu, sa kanticom kokica i bez straha od rigoroznih kazni.Ako želite ispričati svoje iskustvo i podijeli ga sa svima ili nam želite ukazati na neki legalan izvor besplatnih filmova, podijelite s nama. Napišite nam mail na info@muenchen-life.com