Europska komisija preporučila je oprezno ublažavanje ograničenja putovanja i predstavila jasne smjernice za odmor i putovanja za ljeto 2020. godine unutar EU zemalja.

Putovanje unutar EU zemalja će biti omogućeno ali u hotelskom i privatnom smještaju svi će se morati pridržavati brojnih higijenskih propisa.

Odmor u Njemačkoj ili putovanje u Hrvatsku ili Grčku?

Hrvatska

Hrvatska je do sada također imala relativno mali broj koronskih infekcija te se Hrvatski hoteljeri i vlasnici privatnih smještaja uveliko pripremaju za nadolazeću sezonu zbog dogovora sa susjednim zemljama u kojoj bi mjeri bio moguć ulazak autocestnim koridorima kroz Austriju, Sloveniju i Mađarsku. Ponovno je također moguće putovanje zrakoplovom.

Uskoro donosimo popis privatnih iznajmljivača na Jadranskoj obali koji su poduzeli sve higijenske mjere za svoje goste.

 

Grčka

Grčka je imala najmanje koronskih infekcija u odnosu na ostale zemlje EU. Ako broj zaraze u Grčkoj ostane tako nizak, šef grčke vlade Kyriakos Mitsotakis najavio je da će ljetni odmor biti moguć već od 1. srpnja.

 

Stroži higijenski zahtjevi u hotelima

Prema novim smjernicama EU-a, hoteli će morati više pažnje posvetiti higijeni tijekom razdoblja corone. Na ulazima će morati postaviti dezinfekcijske uređaje a preporučuju se oznake udaljenosti u ulaznom području i ploče od pleksiglasa na recepciji.

Dizala trebaju dijeliti samo ljudi koji pripadaju obitelji. U osnovi, dizala bi trebala biti rezervirana za ljude koji su fizički ograničeni ili imaju poteškoće pri penjanju stepenicama.

Uz to, naravno, treba poštovati osnovna higijenska pravila. To uključuje redovito pranje ruku i držanje dovoljno udaljenosti.

Ograničeni broj ljudi

Smjernice također predviđaju smanjenje broja gostiju. Stoga bi trebali postojati vremenski razmaci da gosti mogu posjetiti restoran, bazen ili teretanu ukoliko postoji unutar hotela kako bi se izbjegle velike gužve uz pridržavanje pravila udaljenosti.

Slično drugim objektima, hoteli i apartmani za odmor moraju pohranjivati ​​osobne kontakt podatke gostiju. To služi za razumijevanje kontaktnih lanaca u slučaju izbijanja korone.

Iako se većina ovih smjernica odnosi na hotele, kuće za odmor ili privatne iznajmljene sobe i kuće, također bi trebalo poduzeti odgovarajuće higijenske mjere kako bi zaštitili zdravlje gostiju tijekom noći.

Znate nešto više o temi? Pišite nam na email info@muenchen-life.com