Hrvatska nastava u Bavarskoj u nadležnosti je Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a održava se na 27 različitih nastavnih mjesta.

U Münchenu se nastava održava u više različitih škola, a osim u gradu Münchenu, nastava se održava i u mjestima: Poing, Germering, Freising, Neufarn, Unterhaching, Dachau, Weilheim, Landshut, Regensburg, Rosenheim, Kolbermoor, Augsburg, Gersthofen, Memmingen, Nersingen, Ingolstadt, Nürnberg, Erlangen i Würzburg.

Nastava hrvatskoga jezika i kulture namijenjena je djeci i mladima, hrvatskim državljanima koji privremeno ili stalno žive u drugim državama, odnosno djeci i mladima hrvatskog podrijetla kojima je hrvatski obiteljski jezik. Hrvatska nastava istovremeno je otvorena i ostaloj djeci koja žele učiti hrvatski jezik i upoznati hrvatsku kulturu.

Osim jezikoslovlja, nastava obuhvaća i stjecanje znanja o Hrvatskoj i njezinoj kulturi u širem smislu: hrvatskoj povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, temeljnim povijesnim i zemljopisnim činjenicama te književnosti, likovnoj i glazbenoj umjetnosti, uključujući upoznavanje sa svakodnevnim životom u domovini i suvremenim hrvatskim društvom.

Razvojem jezičnih kompetencija te usvajanjem hrvatske kulturne, povijesne i prirodne baštine hrvatska nastava pridonosi razvijanju osjećaja pripadnosti hrvatskoj kulturi i hrvatskoj domovini. Istodobno je učenje hrvatskoga jezika i kulture sredstvo uspješnije interkulturalne komunikacije i razumijevanja u dvojezičnim i višejezičnim sredinama u kojima žive učenici koji pohađaju hrvatsku nastavu.

Nastava se izvodi u poslijepodnevnim terminima, a namijenjena je djeci od predškolskog uzrasta do dvanaestoga razreda. Budući da su učenici različitog predznanja svakom učeniku se pristupa individualno.

Za učenike se organiziraju i različite izvannastavne aktivnosti: prigodne priredbe povodom proslave Sv. Nikole i Majčina dana, izložbe učeničkih radova, druženja, kreativne radionice za učenike i roditelje, kviz znanja, kazališne predstave, filmske večeri,  sudjelovanje u domovinskim projektima iz područja kulture i drugi školski projekti.

Informacije o nastavnim mjestima roditelji mogu pogledati na našoj internetskoj stranici: http://www.hr-nastava-bavarska.skole.hr/ na kojoj se također nalaze i kontakt podaci svih učitelja.