Uspješan projekt učenja njemačkog jezika u organizaciji Kontaktstelle Frühe Förderung nastavlja oduševljavati sve polaznice tečaja. Tečaj njemačkog je potpuno besplatan za sve žene, ne ovisno o starosti a od nekih polaznica uspjeli smo saznati i kako su zadovoljne tim projektom.

Indira Bećarević od koje smo saznali par detalja iz prve ruke kaže:

“Za projekt Žena pomaže ženi sam saznala preko stranice Život u Münchenu i sa par postavljenih pitanja i u privatnom kontaktu sa nekim osobama koje također posjećuju besplatan njemački, sam saznala da ga mogu pohađati i zaposlene kao i nezaposlene žene, djevojke, majke sa djecom.

Dobila sam adresu par lokacija, odabrala sam dvije lokacije gdje sam mogla da se prilagodim prema svom poslu, jer radim u smjenama pa mi to puno znači. U provom posjetu sam toplo i širokih ruku dočekana, što je bilo moje prvo prijatno iznenađenje. Grupe su činile žene, djevojke i majke koje su došle iz različitih zemalja/religija/kulture.

Na tečaju učimo riječi i rečenice, razvijamo teme koje su od interesa za uspješnu integraciju u Njemačkoj. Također dijelimo korisne informacije gdje se i kojim institucijama možemo obratiti, kako ispuniti formulare, kako premostiti složene zakonske regulative, naša prava i obaveze kao stranaca koji su došli živjeti,raditi i učiti u Njemačkoj.

Također, što mi je izrazito drago imam prilike upoznati različite kulture, tradiciju i poglede na svijet što nas kroz ovaj tečaj i druženje čine boljim, kvalitetnijim i spremnijim za život u ovoj multikulti zemlji.

Iskoristila bi ovu priliku da se zahvalim pomoći Ksenije Fletko, predavačici na jednoj od lokacija, koja mi je pomogla u ispunjavanju formulara i davanju vrlo korisnih informacija i smjernica za rješavanje administrativnih problema, kao i gospođi Barbari i Isoldi koje su divni predavači. Na svakoj od tih lokacija postoje tete koje čuvaju djecu mamama koje tu također dolaze.

Ovakva druženja doprinose otklanjanju straha da se ‚progovori‘ njemački, da se korigiraju i uče nove riječi. Meni osobno ta druženja puno znače, kroz to sam stekla i nova poznanstva, čak smo organizirali i odlaske na zajedničke večere a planu su organizirani zajedničkih izleti.

I još jednom ću ovim putem pozdraviti divnu i nesebičnu predavača Kseniju Fletko.“

Marija koja je također polaznica ovog tečaja izjavila je da je Ksenija ne samo da je dobar predavač nego je veoma strpljiva sa nama i pomaže nam oko svega da se što lakše uklopimo u život ovog velegrada. Kada si sam bez znanja jezika a moraš da se izboriš sa njemačkom birokracijom, jedna nesebično ispružena ruka zlata vrijedi.

Meni je lično zakazala u svoje privatno vrijeme, termine u KVR jer ja to nisam znala sama on line da odradim. Kada je potrebno da te neko sasluša bez zlobnih namjera, posavjetuje, objasni, prevede Ksenija Fletko je tu. Ona je jedna duša od žene i nadam se da će joj se u životu vratiti za sva dobra djela koja čini.

Gledam mlade ženice sa kojim sam se upoznala na kursu koje su došle iz nekih sredina gdje ženama obrazovanje nije dostupno a uz pomoć gospođe Fletko naučile su slova, da čitaju, pišu i govore na njemačkom. Njima je još teže nego nama. One ni slova nisu znale. Kapa dole do zemlje uz duboki naklon za ženu ogromnog srca koja nesebično pomaže svima kojima može. Jedna je Ksenija Fletko.

Želite i vi na besplatan tečaj njemačkog jezika? Pročitajte detalje u članku.

Besplatno učenje jezika za žene