Hodajući po trgovinama vrlo često mogu primijetiti razna pakiranja svjetski poznatog i osvježavajućeg pića Coca Cole. Naravno postoje razni pripravci sa imenom Cola, ali samo je jedna prava i originalna. Ja osobno ne znam ni jednu osobu koja nije ni jednom probala mjehurićima obogaćeno piće i koja nije u životu čula za ovaj najveći svjetski brend.

Nedavno sam zastao kraj reklame koja reklamira zdravu Colu sa prirodnim šećerima, i vjerujte mi na riječ nije to to. I ako je dobro poznato javnosti da je u ovom napitku obilje šećera i tajnih sastojaka, malo je poznato da je Cola Cola nastala potpuno slučajno 1886. godine kada je američki farmaceut dr. John Pemberton kuhao u svom bakrenom loncu kopiju francuskog vina zvanog kola, pri čemu je napravio prvu Coca-Colu, najpoznatije svjetsko bezalkoholno piće od biljnih ekstrakata.

No u početku Coca-Cola nije bila gazirana, niti je nosila svoje svjetski poznato ime, koje je, iza izraza OK, druga najpoznatija riječ na svijetu. Pemberton je u svoju ‚mješavinu‘ dodao ugljični dioksid jer je gazirana voda u to vrijeme u SAD-u bila vrlo popularna, te je piće počeo prodavati po cijeni od 5 centi po čaši u jednoj ljekarni. No uskoro je udio u svojoj kompaniji, a kasnije i ekskluzivna prava na ime i recept, prodao Asi Griggsu Candleru koji je 1892. osnovao The Coca Cola Company, tvrtku koja i danas proizvodi popularnu Colu.