Najfotkaniji dvorac Instagrama Schloss Neuschwanstein ili ti dvorac Neuschwanstein, dvorac iz bajke na jugozapadu Bavarske u gradiću Schwangau kraj Füssena koji je inspirirao i slavnog Walta Disneya u kreaciji njegovog crtića o Trnoružici, jedan je od najpoznatijih njemačkih dvoraca i tvorevina bavarskog kralja Ludwiga II.

Prije nego se odlučite otputovati u svoju bajku i avanturu, predlažemo da kupite karte putem interneta na ovoj adresi: http://www.hohenschwangau.de/ticketcenter.0.html

U protivnom, savjetujem da rano krenete i dođete barem do 09:00 sati ujutro kako bi kupili ulaznicu. Redovi za ulaznice su poprilično dugački, pogotovo vikendom, čeka se otprilike po 2 sata, stoga naoružajte se strpljenjem. Cijena ulaznica je 13,00 €/po osobi.

Da napomenem i ovo: Ako ste kartu rezervirali putem interneta, kartu morate podići u Ticket centru najkasnije sat i pol vremena prije zakazanog obilaska. Zakasnite li, kartu nećete moći podići a novac će vam biti naplaćen s kartice.

Pa još i ovo: ukoliko idete svojim automobilom, računajte na plaćanje parkinga koji je 7 €.

Kratka povijest dvorca

Izgradnja dvorca je počela 1869. godine prema zahtjevu kralja Ludwiga II. No dvorac nikada nije u potpunosti završen jer je gradnja prekinuta 1886. godine odmah nakon misteriozne smrti kralja koji je zbog duševne bolesti i uklonjen s prijestolja 1886. godine.  U dvorcu je od planiranih 228 prostorija dovršeno svega njih 15, a ako se pitate zašto nema fotografija unutrašnjosti e to je zato što fotografiranje unutrašnjosti nije dozvoljeno. I jedna posebna zanimljivost je da se u dvorcu nalazi i jedan od prvih telefona u Njemačkoj.

Nakon što ste kupili kartu za posjet dvorcu, do njega možete doći na 3 načina. Jedan je svojim nogicama ukoliko ste u top formi, a trebat će vam nekih 45 min do 1 sata. Drugi način je kupnja autobusne karte za gore i za nazad i treći način je kočijom.

Na koji god način da dođete do vrha, obavezno prošetajte do mosta pod imenom Marienbrucke ili ti Most kraljice Marije s kojeg su proizašle najljepše fotografije dvorca prekrivenog snijegom u pravoj zimskoj idili ili u punom cvatu proljeća. Priložena fotka iznad je fotkana sa tog mosta.

Čekanje za ulaz u dvorac može potrajati, stoga kao i kod čekanja na karte naoružajte se strpljenjem a nakon što uđete u dvorac, uz pomoć uređaja za prevođenje na kojem slušate zanimljivosti prateći vodiča, proći ćete kroz dijelove dvorca koji su otvoreni za javnost. Obilazak dvorca traje oko 35 do 45 minuta, ukoliko se ne zadržite još pri izlasku u sobi za suvenire, restoranu na istom katu ili kuhinji dvorca.

Detaljnije informacije o radnom vremenu ljetnom ili zimskom možete potražiti na ovom linku ovdje

Stoga ako volite romantiku, zaljubljenik ste u bajke, želite prošetati i udahnuti svježi alpski zrak i razgledati bajkovito okruženje, posjet dvorcu je neizostavni plan “kamo za vikend“.