Svjedoci smo mnogobrojnih ponuda polovnih automobila putem društvenih mreža i to uglavnom “naših“ trgovaca. Sve što Vam treba je jedna platna lista, prijava na adresu, žiro račun u banci i auto je vaš.

Bilo da kupujete obiteljski rabljeni automobili novijeg godišta, s manje kilometara ili nekog novog mališana za provlačenje kroz gradske gužve, izdvojit ćete 20-tak i više tisuća eura, i vjerovatno pomišljate na finanzierung.

No jeste li se pitali koliko vas taj finanzierung u konačnici košta?

Što je finanzierung?

Finanzierung je klasični kredit koji plaćate banci s kamatama. Postoji nekoliko varijanti finanzierunga, a na vama je da odlučite koja je varijana najpovoljnija za vas.

Pojmovi koji se koriste u Finanzierung-u

  • Finanzierung s učešćem ili Anzahlung (npr. dajete učešća 10.000 eura a ostatak isplaćujete kroz rate).
  • Trajanje finanzierunga ili Laufzeit (što manji rok, to vam je rata veća ali i manja kamata)
  • Mjesečne rate ili Monatliche Rate (budite oprezni s budžetom i ugovorite samo onoliko koliko stvarno možete sebi priuštiti tako da nemate brige)
  • Zadnja rata ili Schlussrate. Zadnja rata može biti i 5000 eura ako ste tako ugovorili s bankom. Možete kombinirati razne opcije s učešćem i zadnjom ratom, no budite oprezni možete li to na kraju isplatiti. Osim toga, Schlussrate povećava kamate jer se kamata cijelo vrijeme obračunava i na posljednju, veliku ratu.
  • Kamata za kredit ili Zins koje se za finanzierung kreću od 2 do 5%

Obratite pozornost na:

  • Uzmite ponudu od prodavatelja i raspitajte se u drugim bankama za financiranje. Npr. svi prodavači imaju neke banke s kojima rade. I ako se kamate reklamiraju sa 0,99 % i 1,99 % to uglavnom nije tako i vrlo često vam se ponudi kamata od 4,99 %.
  • Ako vam se kamata čini velikom, dogovorite u svojoj banci sastanak i sa osobnim bankarom razgovarajte o kreditu i možete li ga dobiti na željeni iznos. Osobno sam izabrao kredit svoje banke jer sam dobio povoljniju kamatu nego ugovarajući finanzierung u autokući.
  • Ako ste ugovorili finanzierung van svoje banke, auto nećete moći prodati do isplate zadnje rate. Ja i ako sam dobio kredit u svojoj banci, nisam im trebao dostaviti dokumente od automobila.
  • Kod ugovaranja finanzierunga pazite na dodatna osiguranja koja banke traže. Osobno su me tražili da plaćam neko osiguranje od 3000 eura. Ako morate platiti dodatna osiguranja, dobro se raspitajte za što je to osiguranje.
  • Obratite pozornost na starost vozila i kilometre. Gledajte automobile s EURO6 normom iz razloga što se sve više zagovara zabrana dizelskih motora u većim gradovima.

 

Primjeri finanzierunga

Financiranje bez Anzahlunga

Kredit na 20.000 eura
Kamata 3,99 %
Mjesečna rata na 48 mjeseci 451 euro
Vi vraćate 21.641 Euro

Financiranje sa Anzahlung

Dajete 6000 eura na kredit od 20.000 eura
Kamata 3,99 %
Mjesečna rata na 48 mjeseci 316 eura
Ukupno plaćeno na kraju kredita s kamatama: 15.150 (15.150+6000= 21.150)

Imajte na umu da odabirom nepovoljnog kredita, auto koje košta 20 tisuća, na kraju morate otplatiti s kamatama i vratiti više od 2600 eura.

Obavezno prije odluke o kupovini svog limenog ljubimca, pročitajte i ovo. Kupnja rabljenog automobila u Njemačkoj i na što treba paziti.

Ako znate nešto više o ovoj temi ili imate svoju priču o kupovini automobila na finanzierung, pišite nam na email: info@muenchen-life.com