Razmišljate o poduzetničkim vodama ili ste već započeli poslovanje u Münchenu i uglavnom vas prate početničke greške ili ste nedovoljno upućeni u zakone, izdavanje računa i sl. Prema mom dugo godišnjem iskustvu i radu sa poduzetnicima iz cijelog svijeta, uočio sam da bez obzira na mjesto poslovanja (premda je svako mjesto, država ili grad specifično za poslovanje), početnici u poduzetništvu, i ne samo početnici, već i oni sa dugo godišnjim uspješnim poslovanjem, rade užasno velike greške i uglavnom te greške rezultiraju slabim poslovanjem i/ili zatvaranjem poslovanja, velikim dugovima ili nemogućnošću praćenja i podmirivanja tekućih i osnovih troškova.

Mnogi se uopće ne žele savjetovati ili potražiti mišljenje drugih kolega, profesionalaca ili klijenata, koji ipak najbolje znaju što im treba. Pitati za savjet sigurno neće uzdrmati vaš ponos, a možete saznati vrijedne informacije koje možete iskoristiti u svoju korist i za bolje poslovanje svoje tvrtke.

Najčešće greške poduzetnika (navedene greške sam bilježio kroz dvogodišnji rad i suradnju s postojećim klijentima mojih usluga, prateći njihove poslovne probleme i uočavanje poslovnih poteškoća)

Odbijanje novih tehnologija i novih ideja. (web stranice, društvenih mreža)

Kako se bavim izradom web stranica, a prvenstveno savjetovanjem klijenata za povećanje i unapređenje prodaje, jako teško je ubijediti klijenta da je web stranica u kombinaciji sa društvenim mrežama prijeka potreba u današnjem modernom vremenu poslovanja i funkcioniranja putem Interneta. Prijeko je potrebno investirati u nove ideje, nove načine prezentacije i nove tehnologije jer klijenti danas sve traže u hodu, na mobitelu, informiraju se prije kupnje, traže iskustva drugih korisnika i uspoređuju ponude konkurencije prije nego se odluče na kupnju vašeg proizvoda ili usluge. Još uvijek nemate web stranicu, niste na nekoj od popularnih društvenih mreža? NEMA VEZE – konkurencija sigurno jest.

Ne oglašavanje, krivo mjesto oglašavanja i nedovoljan budžet za oglašavanje.

Jedna od najvećih greška koju prave i novi i stari dugo godišnji poduzetnici koji su uvjereni da im oglašavanje ne treba i da imaju dovoljno posla, da im je reklama od usta do usta najbolja reklama (ne kažem da nije, ali jeste li razmislili što ako od usta do usta ne postane reklama, već antireklama?). Brendove poput Coca-Cole, McDonaldsa, Münchenskih pivovara i sl. svi znaju, no opet se svakodnevno reklamiraju na raznim medijskim platformama. Sjetite se Ožujskog ili Karlovačkoj piva u Hrvatskoj i njihovih urnebesnih reklama.

Osim ne oglašavanja, oni koji se odluče oglašavati, izaberu krivo mjesto oglašavanja. Nije dovoljno uplatiti novce na Facebook ili Google i eto novih klijenata. Ukoliko ste odlučili oglasiti svoje usluge na nekoj od društvenih mreža ili na Google-u, razmislite gdje je vaša klijentela. Što nudite, jel to proizvod ili usluga, gdje bi vi to tražili? Istražite mogućnosti prije nego “bacite novce u vjetar“. Moj savjet je da potražite stručnjaka koji vam može točnim analizama za vašu branšu pokazati gdje je najbolje uložiti novce i na koju oglašivačku platformu.

Nedovoljan budžet za oglašavanje je još jedan od problema oglašavanja. Poduzetnici misle da je dovoljno uplatiti 100 eura i da će im se to vratiti troduplo. Možda ako ste marketinški stručnjak i znate što radite. U protivnom, to je nedovoljno novca za bilo kakvu ozbiljnu kampanju na Internetu. Primjerice, cijena klikova na Google-u nije ista kao u Hrvatskoj. Cijene ovise o bidu, a u Minhenu konkurencija ne spava i Njemci ozbiljno ulažu u oglašavanje, tako da cijena jednog klika može iznositi i par eura, što ukoliko želite biti među prvima, 100 eura je dovoljan za dnevni budžet.

Ne korištenje marketinških alata.

Jedan od klijenata koji se bavi građevinarstvom, uporno se branio i tvrdio da njemu ne treba nikakav marketing. No uvjeravam vas da je marketing sve oko nas. Majica i logotip koji predstavlja vašu tvrtku, reklama na automobilu i link vaše web stranice, dobro složena web stranica, atraktivna posjetnica, primamljivi oglas na Google-u ili zanimljiva prezentacija na Facebook-u.

Ne poznavanje zakona.

Njemački zakoni nisu ni približno isti Hrvatskima ili nekih drugih balkanskih zemalja. Ukoliko otvorite obrt (Gewerbe), morate znati koje su vam obaveze i koje su vaše odgovornosti kao vlasnika. Uvjeravam vas da sam nekoliko puta vidio da zakonodavca ne zanima to što vi ne poznajete zakon i niste znali koje su vaše odgovornosti. Istina da su puno blaži kod kažnjavanja i da vam pokušavaju pomoći popraviti problem ukoliko do njega dođe ali vaša je obaveza poznavanja raznih zakona.

Ne poznavanje jezika.

Došli ste u Njemačku, u kojoj se govori i piše njemačkim jezikom a ne engleskim i hrvatskim. Govor i dobro poznavanje njemačkog jezika su dosta bitni, što zbog razumijevanja dokumentacije, što zbog pregovaranja. Ne poznavanje jezika i potpisivanje nečega što niste razumjeli nije nikakav izgovor i vjerojatno neće dobro proći po vas. Učite njemački jezik.

Ne poznavanje ugovora i ne korištenje pravnih usluga.

Nedavno sam razgovarao sa jednim klijentom koji mi je rekao da mu ugovor ni napisano ništa ne vrijedi, ne razumije ga i ne zna što je potpisao. Naravno ishod tog ugovora nije dobro prošao za njega. Na moje pitanje što nije potražio neki pravni savjet, odgovor je da su odvjetnici skupi i da nema naviku savjetovanja sa odvjetnicima. Jedna stvar koju sam naučio je da tih 100-200 eura je najjeftinija stavka u odnosu na mogućnost štetnosti ugovora po vas. Po meni je bolje platiti 100 eura za savjetovanje, nego 10.000 eura koje ste potpisom osigurali da ćete isplatiti ukoliko se desi neka šteta.

“Ja sam najpametniji, ja sve znam“.

Ovo je jedan od najčešćih sindroma poduzetnika koji dosele i započnu poslovanje u Njemačkoj. Ne znamo sve, pogotovo njemačke zakone, praksu, pravila itd. Nije na odmet potražiti pravnu ili stručnu pomoć.

Ne traže savjete od profesionalaca (napravit će susjedov mali ili oni sami na internetu).

Gore već navedeni sindrom je prisutan i u ovoj greški. Ja sve znam, napravit ću ja to sebi sam. Ovo sam čuo jako puno puta kad sa klijentom dođem do stavke “cijena“. Meni to osobno malo otvori oči, jer unaprijed znam da neću raditi sa takvim klijentom, a takav klijent uglavom prije ili kasnije vidi da to što je napravio amaterski ne prođe dobro među klijentima. Profesionalac u bilo kojem poslu, zna što vam treba, nismo svi majstori za sve.

Snižavanje cijena kako bi imali posla.

Ovo sam uočio kao jedan od najvećih problema novih i starih iskusnih poduzetnika. Snižavanje cijena kako bi još malo uspjeli zaraditi prije nego što ugase tvrtku ili donesu odluku o makeoveru tvrtke i nekom novom zaokretu. Uvijek će doći netko tko će ponuditi jeftiniju cijenu usluge ili proizvoda. Tako je od davnina pa i dan danas. Morate izgraditi sebe i svoje poslovanje kako bi bilo prepoznatljivo, pouzdano i kvalitetno. Samo je to put i ključ dugogodišnjeg održivog poslovanja. Snižavanje cijena i pružanje lošije kvalitete rada neće vas istaknuti ni po čemu osim lošoj reklami.

Zaključak

Mogao sam navesti još podosta poslovnih grešaka no poslovanje u Münchenu nije nimalo lagan posao. Istaknite se između šume konkurenata, prihvatite savjet ili potražite savjet koji ćete moći iskoristiti u svom poslovanju. Okrenite se novim tehnologijama i iskoristite ih maksimalno u svoju korist. Izgradite profesionalnu web stranicu, iskoristite neku od društvenih mreža koja najbolje odgovara vama i vašoj klijenteli, odvojite budžet za oglašavanje barem tri mjeseca, zaposlite profesionalca koji će odraditi taj posao i javite nam se sa po kojim savjetom.

Do sljedećih slova. Budite pozdravljeni.

PS. Posjetite web stranicu www.creattica.de i ako vam mogu pomoći sa nekom od profesionalnih usluga iz ponude ili nekim drugim savjetom. Slobodno pišite na mail: info@creattica.de