Koliko je teško naći stan u Münchenu kao samcu ili obitelji sa malom djecom ne osjete samo novopridošlice već i starosjedioci koji se žale na katastrofalno stanje kad je riječ o krovu nad glavom.

Čim makleri ili vlasnici stanova čuju da imam dvoje djece i da sam samohrani roditelj, mislim da sam istog trena otpisana za stan. Bilo mi je lakše kad sam imala psa – kaže 47-godišnja Marion

Marion kao i mnogi drugi koji traže vrijedne stambene kvadrate, kaže kako je poslala preko 300 upita za stan u 2017. godini i da nije dobila nikakve odgovore.

Osim manjka stanova, problem je i cijena stana koja doseže i do 1500 eura za 50-tak kvadrata. Cijene stanova su u protekloj godini rasle 3,8 % a ni ove godine se ne očekuje stagnacija cijena.

Priču o traženju svojih prvih kvadrata u Münchenu ispričali su nam nedavno vjenčani Ivan(28) i Marija (27) koji su se nedavno doselili iz Zagreba i privremeni smještaj našli kod rodbine koja je već dugo u Njemačkoj. Do posla su došli vrlo jednostavno preko poznanstva ali bez mogućnošti smještaja. Svakodnevno traže stan, nemaju djece i kućnih ljubimaca i nadaju se kako bi mogli ubrzo naći svoj prvi smještaj bez pomoći maklera. Gledali su nekoliko stanova u okolici Münchena i nisu bili zadovoljni ponuđenim.

Ljudi iznajmljuju svakakve rupe za skupe novce i to nije normalno. Valjda ćemo se uspjeti snaći – Ivan

Imate vlastitu priču i iskustvo o pronalasku stana? Ispričajte nam svoju priču. Napišite nam mail na info@muenchen-life.com