Mnogi su iskoristili neradne dane u Njemačkoj da odu svojim kućama. Nekako te mine želja da odeš kući kad god nađeš slobodnog vremena, da posjetiš roditelje, prijatelje i rodni kraj. No odeš i razočaraš se kako to sve više nema smisla i u što nam se društvo pretvara.

Svoj posjet Koprivnici, Nikon Hren koji je u Minhenu 6 mjeseci opisao je ovako:

“Uzeo sam godišnji ovih dana da spojim praznike, pa da odem malo u Hrvatsku. Stignem u Zagreb i pred kolodvorom petnestak mladih španjolaca svira limenu glazbu i stvarno naprave super show i na to bane policija i tjera ih, neda im da sviraju. Dođem u svoj grad Koprivnicu, a sve pusto. Zovem prijatelje da odemo na pivu, svi kukaju kako nemaju novaca i skoro se više nitko sa nikime ni ne druži. Uspijem ih sakupiti 3-4 i da ih počastim, spremimo se u Varaždin na Halloween. Bilo je nekoliko punih klubova, ali ulice prazne već u 21h.

 


U klubovima ne smiješ nikoga ništa pitati, svi su toliko ne pristupačni, arogantni i ukočeni…. Takva negativa da od nervoze ni pivu ne možeš piti, jedva čekas da odeš. Konobari svi namrgođeni, bezvoljni i bezobrazni. Cure nosevima stružu po plafonu koliko se drže visoko… Na kraju oko 3 sata krenemo kući i u centru pitamo neke dvije cure za smjer prema McDonaldsu, a one bez da nas i pogledaju hladno samo kažu “Odjebite!“.

Ostao sam šokiran i razočaran u šta nam se država pretvara. Sav život je ovdje umro. U subotu se vraćam u Minhen, ali bi radije odmah uzeo torbu i vratio se. Koliko god bila gužva, ali je sve tako opušteno, pozitivno i puno života. Fali mi nasmijan i pozitivan stav, konobara i trgovaca kad dođem po kavu ili namirnice. Iako se teže sporazumjeti s ljudima jer još nisam dobar s njemačkim jezikom, ali svi su puni strpljenja i dobre volje da ti pomognu. Nitko ti ne kaže da “Odjebeš!“. Ponekad me stvarno sramota što sam Hrvat i radije se ne bih više nikada vratio u tu propalu zemlju“.

Za kraj, misao svih koji smo morali otići iz svojih krajeva, gradeći novi život i dom – “Domovina je zemlja koja te hrani, ma gdje bila“.

 

Imaš svoju priču? Pošalji nam je na mail info@muenchen-life.com i brzo ćemo je objaviti.