Sa velikim zanimanjem sam pratio današnju odluku EU parlamenta o zabrani kebaba, točnije mesa u kojem se nalazi fosfat. Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane preporučio je EU parlamentu da zabrani za uporabu fosforne kiseline, difosfata, trifosfata i polifosfata u mesu za kebab i giros, bilo da se radi o ovčetini, janjetini, teletini, govedini ili peradi.

Fosfatni aditivi se koriste u mesu jer čuvaju okus i sočnost i sprječavaju sušenje. I sa tom informacijom sam nekako izgubio zanimanje za neodoljivi, ne znam kako bi ga nazvao, sendvičem sa mesom, salatom i umakom od kojeg…ma znate već o čemu pričam.No kako bilo da bilo, kebab možete i dalje jest, ali na svoju odgovnost. Ako vas puno ne zanima utjecaj fosfata i ostalih pripravaka koji se trpaju u meso i gazirana pića.

Pretjeranim unosom fosfata u organizmu se narušava ravnoteža između fosfora i kalcija. Fosfati smanjuju apsorpciju kalcija, ali i magnezija, što smanjuje gustoću kostiju i povećava rizik od osteoporoze. Višak fosfata uzrokuje bolesti bubrega i stvaranje kamenaca te povećava rizik od srčanožilnih bolesti. Neka istraživanja pokazala su da visoka razina fosfata ubrzava starenje.