U gradu traje pomama za nekim namirnicama pa tako i za kvascom koji je razgrabljen po svim trgovinama. No ako ste bili te sreće i nabavili kvasac, želim vam puno sreće s prvaljenjem kruha, a vi ostali koji ga niste našli, idemo ga probati napraviti sami.

Kako sam se bavio pekarskim biznisom punih 10 godina i imam nekog iskustva u pravljenju kruha i pekarskih proizvoda, razvijali smo neke proizvode sa prirodnim kvascem zbog potražnje a i potrebe za takvim proizvodima.

U proizvodnji je to sve malo jednostavnije jer smo za prirodni kvasac koristili staro tijesto koje se ukiseli pa smo ga dodavali u proizvodnji ali to je moguće i u vlastitoj kuhinji s manjim omjerom namirnica.

Evo kako možete napraviti kvas

U jednu posudu (najbolje teglu) sipajte 2 dcl. mlake vode, dodajte 150 g. brašna i 1 žličicu šećera. To sve umutite dok se ne dobije homogena smjesu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da odstoji i da nadolazi.

Drugi dan u istu smjesu dodajte 1 dcl. mlake vode i 90 gr. brašna i promiješajte sve zajedno promiješajte. Opet pokrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da nadolazi.

Treći dan u teglu sa smjesom opet dodajte 1 dcl mlake vode i 90 gr. brašna, promiješajte da se sjedini. Pokrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturi.
Trećeg dana ako ste sve napravili kako treba bi se trebali pojaviti mjehurići tj. počeo se stvarati kvas.

Četvrtki dan možete probati svoj domaći kvasac. Ovisno o količini brašna možete i pojačat količinu domaćeg kvasca da vidite kolika količina će biti dostatna za vaš kruh i koliko brzo će nadoći.

Da kvasac ne bi radili u istom principu kao i prvi puta, ostavite komad tijesta da se skiseli kako bi taj komad iskoristili za sljedeći zamjes.

Ako kruh nećete raditi sutra dan, kiselo tijesto stavite u posudu (teglu) i u frižider.

 

Ako Vam je pomogao recept, pošaljite nam svoju sliku kruha na email info@muenchen-life.com ili putem naše Facebook stranice ovdje