Ako ste eventualno propustili vijest da se tarifni sustav javnog prevoza u Minhenu mijenja od 15.12.2019. godine u ovom clanku doznajte najbitnije. Ovo je najveca promjena jos od 1972 godine.

Koliko god se na početku moglo činiti zbunjujuće, postoji vrlo jednostavan način da shvatite koliko ćete platiti za putovanje u München od 15. prosinca nadalje. Kliknite ovdje za pristup MVV tarifnom provjeru koji vam pokazuje novu cijenu koju ćete platiti za svoju uobičajenu kartu, zajedno s postotkom razlike u cijeni. Preporučujemo da dvostruko provjerite vrijednosti tako da ovdje provjerite tablicu cijena MVV-a s mjestima zaustavljanja ili na novoj tarifnoj karti ovdje. Ovo navodimo iz razloga sto sistem nekada (narocito kod djecijih karti) izbaci krive podatke. Malo je dodatnog posla, ali sigurnije.

Bivši prstenovi 1-4 danas su postaju „M Zona“

Oni koji često putuju u središtu grada Münchena oduševit će se novinom da će se prstenovi 1-4 spojiti u zvučno područje , jednostavno poznato kao „zona M“. U praksi to znači da ćete moći slobodno putovati većim dijelom grada, bez brige o zonama. Evo fotografije kako će izgledati divovska M-zona:

Nema više „prstenova“ ili „rauma“ – samo zona. U ovom novom sustavu stvari će biti puno jednostavnije, sa ukupno 7 zona (uključujući M-Zone).

Cijene se povećavaju za pojedinačne karte, dnevne karte i kratke karte.
Einzelfahrkarte (ulaznice za jedno putovanje) kao i Tageskarte (dnevne karte) poskupljuju na 3,30 eura, odnosno 7,80 eura za 1-2 zone.

To uključuje i dječje karte, koje će se i dalje naplaćivati ​​paušalno, bez obzira na zone. Nova cijena za jednosmjernu dječju kartu sada će iznositi 1,50 eura, za razliku od 1,40 eura.

Napokon, draga karta Kurzstrecke (kratka putovanja) također će poskupjeti za 20 centi na 1,70 eura.

Po nama je ovo najveca mana ovog sustava jer smatramo da su cijene kratkih karata bezobrazno skupe. Jer npr ako hocete sa partnerom da odete u grad samo za 2 Tages karte vam treba 15,60 eura. Komotno za kupiti gajbu pive i ostati doma.

Ali cijene će se spustiti za većinu mjesečnih Isar-karata na duže relacije.


Primjerice, mjesečna Isar karta za Prstenove 1-3 trenutno iznosi 66,60 eura, a mjesečna Isarcard kartica koja će nakon 15. prosinca biti tek 55,20 eura.

Na sličan način, budući da je sada daleko manje zona nego što su to nekada bili prstenovi, oni koji putuju na veće udaljenosti platit će manje za svoje mjesečne Isar karte nakon promjene 15. prosinca.

Ove će pozitivne promjene vrijediti i za većinu tjednih Isar kartica, osim onih koje pokrivaju 1-2 prstena, a trenutno su 15.40. Nakon promjene, oni koji obično dobiju tu kartu bit će prisiljeni na dobivanje tjedne karte za cijelu M-zonu, koja će koštati 17.10.

Više neće biti trodnevnih karata

RIP, jedna od ulaznica za turiste s najboljom vrijednošću! Tako je, od 15. decembra nadalje neće biti više trodnevnih karata, što je, prema našem mišljenju, prava šteta…

Ali odlazak na aerodrom u München javnim prijevozom bit će jeftiniji!

Vrlo malo … kao, 10 centi .Prema ovom novom sustavu MVV-a, Zračna luka München smatrat će se dijelom zone 5, što cijenu jedne karte cini 10 centi manje nego što je trenutno.

Sve u svemu dosta promjena. Profitiraju mjesecne karte i duze relacije dok one krace koje mislimo da trebaju biti jeftinije idu na gore.

 

Izvornik: https://boredinmunich.com/