Prvim danom Nove 2020.-te očekuju nas značajne promjene u životu u Njemačkoj. Nijemci su se potrudili olakšati milijunima ljudi život kroz razne olakšice i povaćanja plaća, stoga jedna od najznačajnijih promjena za sve zaposlene od 1. siječnja 2020., je minimalna satnica. Povećat će se s 9,19 eura na 9,35 eura po satu.

Povaćanje osnovne satnice mogu očekivati i soboslikari i s minimalnom satnicom za nekvalificirane radnike, točnije 11,10 eura umjesto 10,85 eura.

Radnicima u Gebäudereinigung i Glasreinigung industriji od 1. siječnja 2020. minimalna plaća za čišćenje porast će na 10,80 eura a čišćenje vanjskih staklenih površina ide i do 14,10 eura.

Umirovljenici

Ako ste umirovljenik, obradovat će vas i informacija kao i 21 milijun umirovljenika o značajnom povećanju mirovina u narednoj godini. Od 1. srpnja 2020. očekuje se povećanje mirovina za 3,15 posto u zapadnoj Njemačkoj i 3,92 posto u istočnoj Njemačkoj. 

Putovanje vlakom

Odlična vijest i za korisnike i putnike željeznice na duže relacije. Karte za vlak postat će jeftinija, javljaju iz Deutsche Bahn-a. Osim toga smanjuje se PDV s 19 na 7 posto na kupnju karte.

Veće novčane kazne u prometu

Za one koji parkiraju u „drugom redu“ na trotoaru i biciklističke staze mogu očekivati veće kazne i to umjesto dosadašnjih 15 eura, sada je predviđena kazna do 100 eura. To bi se trebalo odnositi i na zaustavljanje na takozvanim zaštitnim trakama za bicikliste – tj. Na biciklističkim stazama koje su na cesti obojane isprekidanom bijelom linijom. Do sada je automobilima bilo moguće zaustaviti se na tri minute.

Po novom će biti obvezno osigurati prostor za hitne, vatrogasne i policijske službe – kao i formiranje prometnih traka za prolazak hitnih službi u prometnim zastojima. Ako to ne učinite, bit ćete kažnjeni i s mogućnošću zabrane upravljanja motornim vozilom.

Pored toga, za vozače bez vozačke dozvole, novčane kazne se penje i to između 200 i 320 eura s jednomjesečnom zabranom vožnje i dva boda.

Krippengeld

Roditelji male djece koja pohađaju jaslice u Bavarskoj od 1. siječnja 2020. dobit će doplatak za jaslice u iznosu od 100 eura mjesečno i to obiteljima koje ne prelaze prihod od 60.000 eura godišnje.

Cijepljene djece od ospica

Bundestag je donio zakon o obveznom cijepljenju. Na snagu stupita 1. ožujka 2020. godine. Roditelji će prije upisa djece u vrtić ili školu morati dokazati da su njihova djeca cijepljena. Za djecu koja već pohađaju vrtić ili školu, dokaz se mora dostaviti do 31. srpnja 2021. godine. Roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu mogu biti kažnjeni do 2.500 eura.

 

Imate komentar?  Pišite nam na email info@muenchen-life.com