Ne znam jeste li primijetili da vam Facebook plasira oglase o baš onim proizvodima ili uslugama o kojima pričate sa svojim prijateljima ili ukućanima? Vjerojatno se dozvolili nekim aplikacijama i igricama u svom smartphonu da vas prisluškuje. Ne pažnjom i većinom ne razumijevanjem što piše i što se traži, dopuštate aplikacijama i/ili igricama na svom mobitelu i korištenje mikrofona.

Jedno medijsko izvješće tvrdi kako preko 250 smartfon igara koristi poseban softver iz startupa po imenu Alphonso kako bi uključili mikrofon uređaja i prisluškivali korisnike. Konkretno, softver prikuplja podatke te ih predaje tvrtkama koje plaćaju za njih kako bi bolje mogle prilagoditi svoje oglašavanje.Iako se većina tih aplikacija nalazi na Google Play Storeu, nekoliko ih se pojavilo i na Appleovom App Storeu. Među njima su igre poput Pool 3D, Beer Pong: Trickshot i Honey Quest.

Službeni opis softvera Alphonso koji se nalazi na tim aplikacijama glasi: “U skladu s vašom dozvolom, softver Alphonso će primati kratkotrajne audio uzorke preko mikrofona na vašem uređaju. Audio uzorci nikada neće napustiti vaš uređaj, ali će biti neizbrisivo pohranjeni u digitalne ‘otiske prstiju. Ti otisci se zatim uspoređuju izvan uređaja s komercijalnim sadržajem (npr. TV, OTT programiranje, reklame, glazba itd). Ako se pronađe sličan sadržaj, onda će vam se možda preporučiti prikladan sadržaj ili oglas preko vašeg mobilnog uređaja.” Softver tvrdi kako ne raspoznaje niti razumije “ljudski govor ni druge zvukove”.Izvršni direktor Aplhonsa Ashish Chordia izjavio je medijima kako korisnici znaju na što pristaju te da mogu u svako doba odustati.

Možete ukinuti dozvolu za korištenje mikrofona kod iPhonea tako da odete u meni ‘Settings’ a zatim u ‘Privacy’. Ako koristite Androidov uređaj, možete onemogućiti prisluškivanje tako da odete u ‘Settings’, zatim ‘Apps and Notifications’, a zatim u ‘App Permissions and Microphone’.