Jeste li kad razmišljali da postanete samostalni, niste sretni na svom poslu i da možete puno više ali ne znate kako početi i odakle početi?

Znate li da možete pokrenuti poslovanje i ako radite puno radno vrijeme i testirati svoje poslovne ideje dok ne “stanete na svoje noge“?

Da bi bili samostalni/obrtnik, sve zahtijeva veliku odgovornost i jako puno posla, puno više nego kad radite za nekoga. Sami se morate pobrinuti za nove poslove, dokumentaciju i administraciju jer knjigovođa ne snosi nikakvu odgovornost oko vaše dokumentacije i računa. I da napomenem da ste kao vlasnik obrta za sve odgovorni privatnom imovinom.

Kako već dugo vremena čitam po raznim facebook grupama, mnogi su otvarali obrte za građevinske djelatnosti i čišćenja i kako neće platiti porez do 17,500 eura. Mnogi otvaranjem obrta nisu ni svjesni u što su se upustili, no kako sam znatiželjan čovjek, a znatiželja košta, odlučio sam potražiti poreznog savjetnika da mi objasni način funkcioniranja obrta u Njemačkoj i jel to istina i za što se mora ili ne platiti porez.

Naime da odmah objasnim ovima koji ne bi platili porez, da to nema veze sa porezom koji ćete platiti i da će te ga platiti kako god da okrenete, no granica i cifra od 17,500 eura se odnosi na ulaz u sustav poreza od 19%. Ukoliko nećete preći godišnji promet od 17,500 eura niste obavezni ući u sustav PDV-a, a samim time nećete ga ni naplaćivati svojim klijentima ni iskazivati na računima. Ovo za 17,500 eura je bilo do 31.12.2019 a od 1.1.2020 ta granica je povećana na 22.000 eura.

NAPOMENA: prilikom pisanja računa morate navesti da je vaš obrt oslobođen od PDV-a.

E sad kad smo razjasnili ovu stavku, da krenemo od početka. Moje iskustvo otvaranja obrta se temelji na pružanju usluga web dizajna, marketinga i poslovnog savjetovanja. Nisam trebao imati nikakav dokaz o završenim školama, nit me je tko tražio bilo što od toga, dok npr. za neka druga zanimanja je potrebno priznavanje diplome.

Otvaranje obrta

Obrt možete prijaviti u nadležnoj obrtničkoj upravi (Gewerbeamt) u svom mjestu stanovanja. Od potrebnih dokumenata samo sam predočio osobnu iskaznicu a ljubazni gospodin je popunio sve za otvaranje obrta uz moje navode što želim raditi. U par minuta sve je gotovo, potpis tamo i vamo i to me je koštalo 40 eura.

Imajte na umu da je pristojba za otvaranje obrta različita od grada do grada.

Po izlasku iz ureda sam dobio savjet da odem odmah u Poreznu upravu i popunim dokumente za dobivanje poreznog broja kako bi ubrzali proces dodjele poreznog broja, što sam i učionio.

Porezna uprava i popunjavanje obrazaca za porezni broj

U poreznoj sam popunio dokumentaciju a kako nisam otvorio poseban bankovni račun za obrt, porezni službenik je rekao da te podatke dostavim naknadno kad otvorim račun u banci.

Porezni broj mogu očekivati od 2 do 4 tjedna. Ukoliko sami ne želite otiću u poreznu, možete očekivati od porezne dokumente na adresu ali će proces trajati malo duže.

Koji su daljnji koraci i što je važno znati čitajte u sljedećim nastavcima koje sam pripremio u nekoliko dijelova.

U sljedećem nastavku čitajte:

  • Otvaranje poslovnog računa u banci i zašto poslovni račun
  • Što ako sam zaposlen
  • Što kad pređem 17,500 eura godišnje
  • Koji obrti trebaju priznavanje diplome
  • Trebam li imati pečat
  • Kako izgleda račun i koje stavke trebaju biti na računu
  • Koji su godišnji troškovi obrta
  • Koji su priznati troškovi u obrtu
  • Gdje se oglašavati i kako doći do novih klijenata/kupaca

Pratite i našu grupu koja je namjenjena poduzetništvu u Njemačkoj

https://www.facebook.com/groups/gewerbein.de/

Imate pitanje ili želite napisati svoje iskustvo otvaranja obrta? Pišite nam na email: info@muenchen-life.com