Držite do starih Božićnih običaja i tradicije? E ja držim. Nema mi ništa draže nego posijati pšenicu na blagdan Sv. Lucije i gledati kako klija. Ne znam za vas, ali meni to čini veliko zadovoljstvo. No, ideja o prvoj Božićnoj pšenici u Münchenu se malkice zakomplicirala jer njemci naprosto nemaju taj običaj sijanja pšenice. Avantura potrage pšenice po obližnjim marketima nije baš urodila plodom, jer eto baš je danas nestalo pšenice. Za ne povjerovat. Izgleda Hrvati, Talijani ili Portugalci sve pokupovali 🙂

[blockquote]Tek tri europske zemlje imaju običaj sadnje božićne pšenice – Italija, Hrvatska i Portugal.[/blockquote]

Od Hita, Aldija, REWE-a, Lidla, DM-a, pšenicu sam našao u nekoj Bio trgovini i morao sam kupiti kilogram pšenice. Kilogram pšenice….Pobogu šta ću kilogramom pšenice? Putem do kuće sam se razmišljao; šta ću s njom?, nahranit ću ptice ili da stavim možda više posuda, pa koja bude ljepše izrasla nju ću ostavit za stol. No ubrzo sam se sjetio da mi fali i neka posuda gdje ću posijati pšenicu. Moram Vam reć da u mom kvartu nema baš nekog izbora marketa tako da mi je bila veća avantura naći neku lijepu posudu nego pšenicu. Posudu sam kupio u TEDI-u, iako nema baš nekog izbora, prvu koju sam ugledao, već sam bio s njom na kasi.

Došao sam doma, posijao pšenicu, stavio je kraj radijatora da brže proklija, malo zalio i čekam.Zašto uopće imamo tu tradiciju sijanja pšenice? 

Osim sijanja pšenice, čijim se zelenilom priziva plodnost, blagostanje i obilje u nadolazećoj godini, 13. prosinca se slavi blagdan Svete Lucije, čije ime znači „svijetlo“ mučenice koja je živjela u III. vijeku. Kršćani je poštuju kao zaštitnicu slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Od blagdana Svete Lucije do Božića dvanaest je dana, koji simbolično predstavljaju mjesece, „brojanice“. Svakoga dana pomno se prati vrijeme, a prema pučkim vjerovanjima, svaka „brojanica“ predstavlja jedan mjesec u godini koji će pratiti vrijeme kakvo je bilo na dan određene „brojanice“.

Što kad posijete pšenicu?

Pšenicu zalijevajte svaki dan. Nemojte pretjerivat. Idealno mjesto gdje je možete držati je kraj prozora nedaleko od radijatora. Ako ste je već stavili kod radijatora, pazite da se ne osuši. Kad pšenica dovoljno naraste, možete je urediti po želji kako bi izgledala lijepo na stolu.Imate savjet kako vaša Božićna pšenica uspije svake godine? Napišite nam na info@muenchen-life.com