Posjetili smo Jobmesse u Münchenu – 09-10.02.2019.

Kao što smo prethodno i najavljivali posjetili smo Sajam poslova u Münchenu, 11. izdanje specijaliziranog sajma zamišljen kao mjesto spajanja poslodavaca i posloprimaca.

Mjesto održavanja je na lokaciji MOC Veranstaltungscenter, Halle 1. Cijena ulaznice i više nego popularna , 3 eura. Novinarski pass sam pokupio na info pultu gdje sam se vrlo prijatno iznenadio sa ljubaznošću organizatora koji su se stavili na raspolaganje šta god nam je potrebno. Novinarski pass nam je osigurao da možemo snimiti neke od kadrova koji su se našli u našem videu sa sajma.

Broj izlagača oko 100. Ni puno ni malo. Hala potpuno popunjena. Težinu ovom sajmu daje i činjenica da su bile prisutne neke od glavnih državnih institucija poput vojske, Obavještajne službe, policije, carine, vatrogasaca itd.

Kod svih navedenih smo imali isto pitanje a koje se često može sresti na stranicama ove tematike na facebooku a to je dali je neophodno državljanstvo Njemačke da bi se zaposlilo u ovim službama. Vojska i Obavještajna služba naravno traže njemačko državljanstvo jer i pored toga moraju da obave brojne sigurnosne provjere, Carina, policija i vatrogasci ne inzistiraju na njemačkom državljanstvu ali inistiraju na perfeknom znanju njemačkog jezika u govoru i pismu. Npr bavarska policija (nisam ni sam znao da ima i državna i pokrajinska policija) primiće i kandidata sa npr BiH putovnicom ali traže od vas da nemate uopće akcent kada govorite a to je složićete se doista teško.

No mimo ovih državnih službi bilo je tu dosta drugih i zanimiljivih izlagača. Najveći akcent je naravno u medicinskom sektoru a bilo je tu i dosta IT kompanija te maloprodajnih lanaca.

Činjenica je da je zanimanje veliko i da je potražnja velika. Bila je ovo prilika i vidjeti koje su mogućnosti za školovanje tzv. ausbildung koji u biti nude svi od izlagača. Mogućnosti su velike i za školovani i  manje školovani kadar. Sajam je pokazatelj stanja na njemačkom tržištu rada, a ono je takvo da je svugdje nestašica kadrova. Sa vlastitom školom ili sa dodatnom izobrazbom za vrijedne ljude zime nema. Samo je stvar izbora.

Sajam vrlo dobro osmišljen i organiziran. Vjerujemo da se vidimo i naredne godine.

Link na dogadjaj

Sviđa vam se članak? Lajkajte i podijelite dalje
20