Start Gastro Recept za najbolju domaću pizzu

Recept za najbolju domaću pizzu

0
Recept za najbolju domaću pizzu
Recept za najbolju domaću pizzu

Ne znam za vaše svakodnevne prehrambene navike i kad ste zadnji put pojeli pravi komad pizze, ali ja sam je se baš zaželio. Od prvog puta kad sam posjetio München, imao sam priliku posjetiti neke od razvikanih pizzerija, razočarao se sa ponudom i dan danas nekako mi fali pizza kakva se radi u Zagrebu. Pizza iz kućne radosti vrlo često mi ne uspije jer sam kupovao gotova tijesta koja se pretvore u malo deblju palačinku, pa sam odlučio zaprljati ruke i pretvoriti se u pizza majstora barem na 1 dan.

Svaki pizza majstor čuva recept za tijesto kao zmija noge. No ako ste baš baš uporni, recept možete pronaći na internetu. No onda se možda i razočarate jer to nije to što ste tražili i zamišljali. Ja sam se odlučio za zivkanje nekoliko poznanika iz Zagreba koji su mi otkrili o čemu se radi i kako najbolje napraviti tijesto.

Tijesto za pizzu nije isto ukoliko se napravi od 500 gr. brašna i ako se napravi od par kila brašna kako to rade u pizzerijama. No saznao sam par tajni pa idemo probati.

Potrebni sastojci za tijesto i proces zamjesa:

Najbitnije je da nađete svježi kvasac. Treba vam 20gr. Kvasac razmutite u malo tople vode i dodajte žličicu šećera. Sve pustite da odstoji jedno 5 minuta kako bi kvasac odradio svoje.

Zatim vam treba 300 gr. glatkog pšeničnog brašna.

Treba vam i oko 200 do 300 ml mlake vode. Tijesto treba biti dosta mekano, stoga je ovisno o brašnu koliko će vode popiti.

Zamijestite tijesto na način da u posudu stavite razmućeni kvasac, brašno i 1 žličicu soli. Zamiješajte smjesu rukom (ne preporučam mikserom) i dodajite vodu po potrebi da se tijesto ne lijepi po rukama a opet da je dosta makeno. Kako mi  je otkrio jedan pekar iz Zagreba oni vrlo često kažu 60-70 % vode na brašno, što znači da je to dosta mekano tijesto.

Kad ste izradili tijesto ostavite ga da odmori nekih 30 minuta. Za to vrijeme pripremite sastojke koje ćete staviti na tijesto.

Koje ćete sastojke staviti ostavljam vama na izbor a ja sam pripremio: Pelate od rajčice u konzervi, šunku koju ću naribati, sir mozzarella za pizzu, par šampinjona i narezani špek u šnitama.

U umak od rajčice možete dodati začine po želji. Npr. origano ili možete kupiti gotove začine za pizzu.

Upalite pećnicu da se dobro zagrije.

Nakon 30-tak minuta tijesto izradite još malo rukom i na pobrešnjenom stolu tijesto razvucite rukama. Nikako valjkom za tijesto jer ćete istjerati sav zrak iz tijesta.

Na tijesto stavite pripremljene sastojke i pizza je spremna za pečenje.

Ne zaboravite da što više sastojaka stavite na tijesto, pizza se dulje peče pa je veća šansa da će rubovi zagorjeti, a sredina biti razmočena.

Dobar tek.

Imate svoj omiljeni recept tijesta za pizzu. Pišite nam na email info@muenchen-life.com