Vjerujem da nema osobe na ovom svijetu koja ne voli palačinke. Klasične, proteinske, tamne, ovakve i onakve sa pregršt kombinacija i nadjeva neće odbit ama baš nitko. Palačinke su jedan od najčešće spravljanih deserata, brzo su gotove i smjesu je vrlo jednostavno napraviti.

Da bi palačinke bile ukusnije, umjesto hladnog mlijeka upotrijebite toplo i miješajte dok ne dobijete čvrstu masu od mlijeka, jaja i brašna. Prije pečenja tavu dobro ugrijte uz malo ulja kako se palačinke ne bi lijepile.  U smjesu za klasičnu palačinku dobro je dodati mineralnu vodu koja palačinki daje mekoću i obujam.

Palačinke će vam bolje uspjeti ako ostavite smjesu od 20 do 30 minuta da odstoji.

Za one koji bi htjeli probati nešto novo, donosimo nekoliko recepata koje možete isprobati odmah i pozvati nas na degustaciju kako bi potvrdili vaše kulinarsko umijeće 🙂Klasična palačinka

Sastojci: 2 jaja, 250 g brašna, 300 ml mlijeka, 2 dl mineralne vode, prstohvat soli, žličica šećera, žličica ulja

Priprema: Pjenjačom razmutite jaja, dodajte brašno i mlijeko pa dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Dodajte mineralnu vodu, malo soli, šećera i ulja te pustite da smjesa odstoji 20 do 30 minuta.

Choco palačinka

Sastojci: 2 jaja, 250 g brašna, 300 ml mlijeka, 2 dl mineralne vode, 30 g kakaa, prstohvat soli,  žličica šećera, žličica ulja

Priprema: Pjenjačom razmutite jaja te dodajte brašno i mlijeko pa dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Dodajte mineralnu vodu, malo soli, šećera i ulja te kakao za boju i okus. Količinu kakaa dodajte po svojoj želji.

Palačinke s borovnicama

Osim mlijeka, smjesa za palačinke može sadržavati i jogurt. A ova kiselkasta smjesa se odlično slaže s punjenjem od svježih ili smrznutih borovnica.Zapečene palačinke sa svježim kravljim sirom

Sastojci: 500 g brašna, 1 jaje, 3 dl mlijeka, prstohvat soli,  žličica šećera, 2 dl mineralne vode

Smjesa za punjenje: 0,5 kg svježeg kravljeg sira, 1 jaje.

Priprema:
Pomiješati sastojke za tijesto i napraviti glatku smjesu. Ispeći palačinke i pustiti ih da se ohlade. Zatim pomiješati sastojke za punjenje i dobro ih izmiješajte. Ispečene palačinke napuniti smjesom od sira i zarolajte ih te ih posložiti u lim za pečenje. Ostatkom smjese premažite palačinke i pecite dok ne porumene.

Pohane palačinke sa šunkom i sirom

Sastojci: pečene palačinke, 130 g sira gaude, 60 g pureće šunke, (brašno, 1 jaje, krušne mrvice – za pohanje).

Priprema: Ispecite klasičnu palačinku, naribajte sir i šunku te napunite palačinke. Zamotajte rubove prema unutra da punjenje nebi ispalo prilikom pečenja. Ostatak procesa je isti kao i kod klasičnog paniranja mesa. Nakon što ste panirali palačinku, stavite je u ulje 3 minute kako bi dobila zlatnu boju. Takvu pohanu palačinku možete poslužiti uz tartar umak.

 

Imate svoju omljenu kombinaciju palačinki? Napišite nam recept na mail: info@muenchen-life.com i objavit ćemo ga u trenu.