Sezona gripe 2019/2020 dolazi. Medicinska savjetnica Stephanie Jacobs stoga poziva München na cijepljenje protiv gripe. Protiv virusne gripe najbolje je zaštititi se cijepljenjem prije nego što se prvi val gripe pojavi. Posebno za starije, kronično bolesne, trudnice, stanovnike staračkih domova, kao i onima koji imaju puno veze s ljudima, preporučuje se cijepljenje protiv  gripe.

Obratite se svom obiteljskom doktoru. Optimalno razdoblje cijepljenja je listopad i studeni. Iako cjepivo protiv gripe ne može pružiti 100% zaštitu, mnogi se slučajevi bolesti i teške bolesti mogu spriječiti. Trošak cjepiva protiv gripe preuzima u mnogim slučajevima zdravstveno osiguranje.

Free picture (Vaccination) from https://torange.biz/vaccination-18881

Cjepivo protiv gripe najbolji je način da zaštitite sebe i druge od bolesti. Pored toga, preporučuju se daljnje mjere za smanjenje rizika od zaraze virusima gripe. Oni uključuju, na primjer, držanje na udaljenosti od osoba sa simptomima akutne respiratorne bolesti i redovito temeljito pranje ruku.

Odjel za zdravlje i okoliš u Schwanthalerstraße 69 ima vlastiti imunološki ured koji pruža informacije i savjete o svim aspektima zaštite . Savjetovalište se trenutno širi kao centar za cijepljenje u Münchenu kako bi u budućnosti ponudila i pomoćna cjepiva za stanovnike Münchena, do kojih se ne može doci primarnom zaštitom.

Više informacija na www.muenchen.de/rgu ili u uredu grada Münchena, Ministarstva zdravlja i okoliša, cjepiva za predmetno područje, Schwanthalerstraße 69, telefon 233-66907 (servisni telefon od ponedjeljka do petka od 11 do 12 sati).

Prava gripa zarazna je bolest koju uzrokuju virusi i može dovesti do visoke temperature, jake glavobolje i bolova u tijelu te suhog, suhog kašlja. Za razliku od prehlade, gripa obično utječe ne samo na respiratorni trakt, već i na cijelo tijelo. Simptomi se obično pojave brzo i jako te se često znatno smanuju u roku od tjedan dana. Pogotovo kod osoba oslabljene imunološke obrane može dovesti do vrlo teških, rijetko kobnih oblika bolesti.

Virusi gripe se šire širom svijeta i mogu se brzo promijeniti. U Njemačkoj dolazi do epidemije gripe različitog širenja i ozbiljnosti u zimskim mjesecima . Gripu prenose kapljice – poput one kod kihanja, kašljanja ili govora. Također se možete zaraziti kontaktom ruku, dodirivanjem vrata kvake ili drugim predmetima. Rizik od zaraze osobito je visok tamo gdje su mnogi ljudi – na primjer, u javnom prijevozu, školama ili trgovačkim centrima.