Start Aktualnosti Sve što treba znati o traženju stana u Münchenu

Sve što treba znati o traženju stana u Münchenu

0
Sve što treba znati o traženju stana u Münchenu
A couple of lovers is standing near the house and a magnifying glass. The concept of finding an apartment or house. Affordable housing for young families. Rental Property. Mortgage and loan.

Naći stan u glavnom gradu Bavarske gdje je najveća koncentracija “naših“ ljudi i veća mogućnost da ćete dobiti posao i gdje ćete se prilagoditi svakodnevici, nije ni malo jednostavna stvar. Svi koji pokušavaju doći do vrijednih kvadrata u većim gradovima poput Münchena znaju koliko je mukotrpan put do krova nad glavom. No i ako je najveći problem taj smještaj, do smještaja se može doći uz nekoliko “caka“.

Znate li da München više nije najskuplji grad u Njemačkoj po pitanju stanovanja? Titulu najskupljih po stanovima su preuzeli Karlsfeld, Germering i Dachau u Bavarskoj.

Za sve vas koji ste u potrazi novog doma ili planirate uskoro doseliti u München, za početak trebate iskoristiti sve moguće opcije.  Internet, preporuke, strpljivost i ustrajnost su glavni aduti i vaši saveznici. Ako do sada niste koristili iduće savjete, pažljivo ih pročitajte i iskoristite u svoju korist.

Ukoliko niste snalažljivi i ne “baratate“ dobro sa računalom (laptopom ili tabletom), mobitelima i ostalim alatima koji su nužno potrebni za današnju komunikaciju, potražite nekoga tko vam može pomoći u svemu tome, iz razloga što iznajmljivači (privatni ili makleri), vrlo dobro barataju današnjom tehnologijom, koriste poslovne vještine pisanja email-a i komunikaciju uopće i ukoliko niste snalažljivi s navedenim alatima, vrlo vjerojatno je da ćete se pogubiti u svemu tome i da će makler koji iznajmljuje stan dati priliku nekom drugome koji s njim nađe onu “zajedničku“.

U daljnjem tekstu možete pročitati o svim koracima i procesima bitnima za prijavu za stan, potrebnoj dokumentaciji, načinu prijave, portale na kojima bi se trebali registrirati, mjesta gdje ćete se raspitati za stan i sve što smatramo bitnim u potrazi za stanom.

Vodič za traženje stana

Dokumentacija je vrlo bitna stavka u procesu prijave za željeni stan. Bez dobro složene dokumentacije odbit će vas svaki makler ili vlasnik stana. Kao i svi mi koji volimo uredne dokumente, a koji su nekada presudni kod donošenja odluke hoće li vas zvati na termin, morate imati uredno kopiranu osobnu iskaznicu, Selbsauskunft (to je prijava za stan koji možete naći vrlo često u dnu oglasa ili vam je pošalje makler na email).

Selbsauskunft sadrži osnovne podatke, ime, prezime, datum rođenja, nacionalnost, gdje radite, što ste po zanimanju, koliko zarađujete netto, osobe koje će živjeti u stanu.  SHUFA je također u 99% obavezna.

SHUFA je dokument iz kojeg se vidi vaš bonitet u banci, a taj dokument možete izvaditi putem interneta na linkovima: www.schufa.de ili putem portala immobilienscout24.de ili direkt u banci Postbank. SHUFA putem web-a shufa.de košta 30 € kao i putem immobilienscouta24.de ali dobijete i premium članstvo mjesec dana s kojim ste u prednosti kod obavijesti koje primate na email ukoliko se objavi neki novi stan.

Wohnungsbewerbung ili ti životopis za stan u kojem ćete ukratko napisali tko ste, s čim se bavite vi i ostali sustanari, koliko zarađujete, vaši hobiji i slično.

Profesionalni Wohnungsbewerbung sa perfektnim njemačkim jezikom možete dobiti putem emaila: ovdje

Uz navedenu dokumentaciju potrebne su i 3 aktualne platne liste a vrlo često traže i potvrdu o stalnom radnom odnosu koji možete zatražiti od vašeg poslodavca da vam ga napiše na običnom papiru.

Savjet: ako i nemate stalni radni ugovor, upitajte poslodavca da vam napiše takav dokument samo za potrebe stana, vjerujemo da će vam htjeti izaći u susret. Nemate što izgubiti ako probate i ovu opciju.

Sažetak potrebnog:
1. Kopija osobne
2. Selbsauskunft
3. SHUFA  (ako se na stan prijavljuju 2 osobe, morate nabaviti shufu za obadvije osobe)
4. Wohnungsbewerbung
5. Platne liste
6. Potvrda o stalnom zaposlenju

Mjesta gdje ćete se raspitati za stan

Stan ćete možda najprije dobiti preko poznanstva. Svoja uvjerenja i stid ostavite po strani, upitajte radne kolege znaju li kakvu informaciju, pitajte šefa imaju li kakav smještaj (i prilikom razgovora za posao možete postaviti ovo pitanje), ukoliko vodite djecu u vrtić ili u školu, pitajte možete li ostaviti oglas, raspitajte se kod kod teta u vrtiću ili učiteljica, ostavite oglas u trgovinama gdje stoje oglasne ploče, direktno kod hausverwaltung-a, hausmajstora, putem internet portala i facebook grupa. Također se možete prijaviti za gradske stanove tj. pratiti oglase od GBW-a, GWG-a, Vonovia i ostalih agencija. Ukoliko dobijate kvartovske novine možete oglase pogledati i u njima.

Registrirajte se i na Nebenan.de koji je orijentiran kvartovima i napišite oglas da tražite stan, možda se netko od susjeda javi.

Sažetak:
1. Poznanstvo (rodbina itd)
2. Kolege s posla, šef
3. U vrtićima i školama
4. Oglasi u trgovinama
5. Hausverwaltung
6. Hausmajstori
7. Internet portali ( www.immowelt.de i www.immobilienscout24.de )
8. Facebook grupe (budite oprezni jer se iskorištava svaka nepažnja onih koji traže stan)
9. Nebenan.de
10. Kvartovske novine
11. AIRBNB oglase zaobilazite u širokom kutu zbog prevara. Morate uplatiti neke novce da bi dobili ključ, koji naravno nikad ne pošalju.

Linkovi gdje ćete se registrirati

Osim gore navedenih načina, napisali smo da ćete stan možda dobiti najprije preko poznanstva ali i prateći aktualne oglase putem specijaliziranih oglasa za iznajmljivanje stanova. Možete se registrirati na nekoliko portala ali manje više svi vrte jedne te iste oglase sa ova dva glavna portala: www.immowelt.de i www.immobilienscout24.de.

Ostali linkovi:

https://www.ab-ins-zuhause.de
https://www.lieblingsmieter.de
https://www.miettraum.com
https://www.oh-muenchen.de
https://www.immonet.de
https://www.2-rent.de
http://www.cs-wohnungsagentur.de
https://www.baugenossenschaft-geretsried.de

http://www.bvk-immobilien.de

NAPOMENA: Kad se registrirate na portal www.immobilienscout24.de i uzmete SHUFU za 30 €, postat ćete i premium član a samim time i korisnik mnogih prednosti. Nikako ne zaboravite otkazati pretplatu u roku 30 dana jer će vam skidati novce svaki naredni mjesec po 30 €.

Prijava na oglas, komunikacija sa maklerom i termini.

Prijava na oglas vrlo je bitna stvar za početak komunikacije. Morate biti svjesni da se na jedan stan javi i preko 600 potencijalnih stara. Kako bi se nametnuli kao potencijalni stanar bitno je poslati urednu dokumentaciju, Wohnungsbewerbung tekst koji ćete zalijepiti kao poruku i ako to šaljete npr. sa portala immobilienscout24.de uredno popunjen profil.

Ukoliko vas makler odluči kontaktirati putem maila ili mobitela na termin za razgledavanje stana, vrlo je i bitno da dobro govorite njemački jezik, a ukoliko ga ne govorite dobro i razumljivo i ne razumijete odlično njemački NIKAKO NE VODITE DRUGU OSOBU za prevođenje. Isto tako važno je da i osoba koju ste naveli da će živjeti s vama ide na gledanje stana i ako ne govori njemački da ne pokazuje to pred maklerom. Ukoliko vam se stan i svidi, makler vam može dati papire koje ćete popuniti i vratiti mu na email. S time još niste dobili stan, već će vas uzeti na razmatranje.

Ukoliko dogovorite termin vrlo često je da ćete doći na otvoreni termin gdje će doći i 50-100 ljudi. Ukoliko budete sretnici i na terminu budete sami, iskoristite to, možete a i ne morate ponuditi makleru neku naknadu ako vas odabere.

I još jedan savjet zlata vrijedan: Ako baš ne baratate PDF alatom za digitalni unos traženih informacija, Selbsauskunft isprintajte i uredno velikim tiskanim slovima popunite kemijskom olovkom, ne šarajte i ne dopisujte dodatne informacije. Ukoliko ste dobili termin za gledanje stana, ovaj dokument sa ostalima obavezno ponesite sa sobom.

Makler ili vlasnik stana vas obavijeste u roku 3-5 dana jeste li dobili stan ili niste. Nemojte se javljati i ispitivati jeste li dobiti stan, kad će odgovor i sl.

Što se gleda kod kandidata

Kod platnih lista bitno je da imate plaću x3. Što znači ako gledate stan od 800 € kalt, morate imati minimalnu netto plaću (ili zbroj neto plaća ostalih ukućana) 2400 €. Gledaju imate li kućne ljubimce, koliko imate male djece, gledaju vaše godine, prihode i branšu u kojoj radite a neki su jako oprezni sa strancima i razinom njemačkog jezika. U nekim situacijama nije bitna ni plaća koliko je bitno odakle dolazite i koje ste vjere. Prezimena na “IĆ“ kod nekih nemaju nikakve šanse. Neki makleri vas neće ni pozvati niti vam odgovoriti na email ukoliko se npr. prezivate sa Petrović.

Poziv na intervju i razgovor sa vlasnikom stana/maklerom

Ako ste jedan od onih sretnika da vas pozovu na intervju i razgovor sa vlasnikom stana (ukoliko se radi o stanu privatne osobe), dođite ranije na termin, pričekajte svoj red, nikako ne smijete kasniti. Dobro se pripremite za pitanja, poput zašto želite baš taj stan, zašto se selite, gdje se vidite za 5-10 godina, ako nemate djece, kad planirate obitelj, čime se bavite, koliko dugo želite biti u stanu, smijte se, dobacite neku šalu, trepkajte okicama i puno sreće.

Što kada dobijete stan.

Javio Vam se makler ili vlasnik stana i obavijestili su Vas da ste dobili stan. Vjerujemo da Vašoj sreći nema kraja. Slijede druge slatke muke, potpisivanje ugovora, skupljanje kaucije i plaćanje prve rate stanarine. Ukoliko nemate novac za kauciju, uputite se u banka kod koje možete dobiti neki manji kredit uz minimalnu kamatu na nekoliko godina. Kad već dižete kredit, pogledajte što trebate od namještaja pa uzmite nešto malo više kako bi mogli namjestiti stan sa namještajem koji je povoljnije uzeti u kešu nego na neke otplate gdje plaćate godišnju kamatu 15-tak %. (posto)

Većinom su stanovi bez kuhinje pa računajte na taj trošak.

NAPOMENA: Uz ugovor vam vlasnik stana ako je riječ o privatnoj osobi kao i kod gradskih stanova mora dati dokument na kojem piše tko će se sve prijaviti na stan. To je obavezan dokument koji ćete nositi u Rathaus kad se budete prijavljivali na adresu. Kad dobijete ugovor, rok prijave nove adrese je 8 dana.

Još nekoliko savjeta.

  •  Budite oprezni sa oglasima. Možete naići i na lažne oglase. Pogledajte postoje li već neke ocjene maklera ili firme koja iznajmljuje stanove.
  • Obavezno vodite računa o točnoj adresi i zatražite dodatni broj kontakta maklera ili osobe koja će vam pokazati stan.
  • Naići ćete i na oglase sa otvorenom posjetom “ offentliche besichtigung“ u kojem piše vrijeme i mjesto gledanja stana. Obavezno se pojavite na takvim posjetama naravno ako ste zainteresirani za taj stan i obavezno ponesite dokumentaciju koju možete uručiti odmah.
  • Nikad, ali nikad ne kasnite na ugovoreni termin. Svako tko dođe pogledati stan ima nekih 15 minuta, nakon čega dolazi već druga osoba. Ako ne dođete na vrijeme, izvisit ćete za termin.

Nadamo se da će vam ovaj kratki vodič pomoći da dođete do idealnog stana u svim većim gradovima Njemačke. Ne odustajte, ne gubite nadu i volju i ne budite očajni.

Imate pitanja? Pitajte nas sve što vas zanima putem email-a: info@dijasporaonline.de