Vjerujem da je svako od vas barem jednom poželio da putuje kroz vrijeme i vidi šta se dešavalo u prošlosti ili možda budućnosti. Razvojem tehnologije naše dječije maštarije sve su bliže stvarnosti. Možda ne putem neke specijalne mašine da se teleprotiramo na drugo mjesto, ali putem današnje tehnologije možemo se doista primaknuti događajima koji su se desili nekada davno.

Start up kompanija TIME RIDE koja je osnovana baš u Minhenu vam upravo omogućuje to. Putovanje u prošlost. I to putem Virtual Reallity iliti tzv. „virtualne realnosti“.

Ima sam privilegiju da dobijem posebnu pozivnicu za posjet ovom nesvakidašnjem poduzetničkom projektu koji se pored Kelna, Dresdena, Berlina od 14.09.2019. godine nalazi i u Minhenu na adresi Tal 21, 80331 u Minhenu, par stotina metara od samog centra grada, Marienplatza.

Sama pozicija TIME RIDEA mi je govorila da se radi o necemu ozbiljnom, jer necete raditi bezveze biznis i potruditi se pronaci ovako dobru lokaciju.

Prvi dojam kada sam ušao unutra je bio veoma pozitivan. Ljubazno osoblje , obuceno u uniforme iz davnih vremena nas je pripremilo za ovo putovanje kroz vrijeme.

O čemu se radi. Kroz čitavu priču, od samog ulaska do početka vašeg „putovanja“ ste lagano uvučeni u bavarsku povijest koja se većim dijelom vrti oko kralja Ludwiga koji je imao veliku želju da leti u vlastitoj letjelici/balonu u obliku pauna.

Vaš vodič vas prvo odvodi u knjižnicu gdje na sjajno uklopljenim ekranima možete da vidite priču sa kojom ćete se susresti na ovom putovanju. Od samog nastanka Bajerna pa preko Regensburga, Anechsa, Theresinog vjenčanja, prve lokomotive itd. Nakon ovog uvoda morali smo da tražimo tajna vrata koja su nas odvela u sljedeću prostoriju. Nekako smo uspjeli i vodiš nas je odveo do prostorije u kojoj se nalazi cca 15 stolica sa VR naočalama. Tu se i odvija putovanje kroz bavarsku povijest.

Nakon kratkog podešavanja putovanje je moglo da počne. Virtualni vodič Georg Alojsius Lienbach pokreće mašinu i odiseja kreće. Kroz 15 minuta ovog intereaktivnog putovanja vidjećete kako je nastao Bajern i najvažnije detalje iz velikog vremenskog razdoblja. Stolica na kojoj sjedite je pokretljiva i miče se kako se mijenja „visina“ putovanja. Tu je i vjetar te drmanje od naglog skretanja. Sve završava epskim vatrometom kod dvorca Neu Scheinsteina.

Ovaj projekat je toliko dobro osmišljem, urađen do najmanjeg detalja da se na kraju ove avanture osjećate fantastično. Vidi se da je uložen ogroman trud autora i vlasnika i vjerujem da ćete biti itekako zadovoljni odnosom uloženo/dobiveno.

Otvoreni su svaki dan i cijena „putovanja“ je 15,50 eura dok je za vikend 1 euro skuplje. Pored caffe bara tu je i soba sa ekranom koji prikazuje Making off ove cijele priče. Moja topla preporuka je da ovo obavezno posjetite i doživite dok je još uvijek relativno nepoznato i dok ne postane veliki hit u gradu , naročito kada ga turisti otkriju.

Vjerujem da će koncept još dugo živjeti jer otvara mogućnosti i za neke druge scenarije te samim time neće još dugo dosaditi posjetiteljima.

TIME RIDE 

TimeRide GmbH

TimeRide München
Tal 21
80331 München

Tel.: +49 89 260 10 116
E-Mail: muenchen@timeride.de

Sviđa vam se članak? Lajkajte i podijelite dalje
error20