Start Stanovi u Münchenu Tražite stan preko Airbnb-a?

Tražite stan preko Airbnb-a?

0
Tražite stan preko Airbnb-a?

Doći do vlastitog stana u Minhenu je čista lutrija. Kažu mnogi da igram lotto, prije ću dobiti na lottu nego stan u Minhenu. No, kako ne igram lotto a nisam dobio ni stan, kao i mnogi koji su u potrazi za tim “svetim gralom“ Minhena, odlučio sam svoju sreću umjesto igranja lotta, potražiti na popularnom servisu Airbnb. Načuo sam od prijatelja koji često putuje po zapadu, da vrlo često nađe smještaj preko tog online servisa. Oni koji ne znaju što je Airbnb, to je online servis za iznajmljivanje stanova, kuća, apartmana itd.

Raznovrsnost ponude na Airbnb servisu je stvarno ogromna, soba, malih apartmana i stanova ima dosta, cijene paprene ali tu i tamo neka od ponuda me zainteresira da kliknem i vidim o kakvom se smještaju radi. Vjerujem da ste se mogli sami pročitati po grupama kako je to prevara, kako su neki čak nasjeli na razne prevare, odlučio sam samostalno istražiti drži li priča vodu.Kako sam napravio registraciju, dobio sam u trenu nekoliko ponuda vezanih za određeni grad koje sam i pogledao ali kako traje Oktoberfest, cijena sobe ili apartmana od 127 do 184 € za jednu noć je stvarno astronomska. No kako mi treba smještaj na duže vrijeme, dobio sam ponudu za stan na minimalno 1 godinu, 2 sobe, namješten, sa prijavom na adresu, cijena 700 €. Sreći mi nije bilo kraja dok nisam dobio mail sa uvjetima najma stana. Da određenu kauciju od 2000 € uplatim na račun, nakon toga će mi vlasnik stana poslati ključeve i ugovor. Moram priznati da mi to baš nema puno logike. Čemu uplata pologa prije razgledavanja stana. No kako sam odmah poslao mail sa upitom, zašto ne mogu pogledati stan da odlučim da li mi se sviđa, brzinski sam dobio i odgovor da je on odselio u London i da eto nekim slučajem ga neće biti neko vrijeme i da ako uplatim polog, on će što prije poslati ključeve i ugovor o najmu stana (i to na njegov trošak). Zahvalio sam se i napisao da više nisam zainteresiran. Da stvar bude još smješnija, u roku dva dana sam dobio također sličnu ponudu sa istom procedurom najma stana. Ovog puta se radilo o gospođi kojoj su djeca otišli na studiranje u Italiju, a kako je i ona otišla sa njima….znate proceduru 🙂

Odlučio sam pronjuškati po netu, postoje li slična iskustva i začudo, postoje.

„Airbnb korisnik“  Znači prije dva tjedna bukirao sam jedan stan preko Airbnb i kontaktirao sam i osobu koja iznajmljuje stan. Sve je štimalo. Morao sam platiti Depozit na Airbnb bankovni račun da bih dobio ključeve da vidim stan i ukoliko ne želim uzeti stan garantirali su mi povrat novca. Znači osoba koja iznajmljuje stan (host) dobiva novac samo nakon sto ja potvrdim da uzimam stan. Nakon što sam uplatio novac dobio sam mail da treba 2-5 dana da novac sjedne na njihov račun i nakon što sobe potvrdu da je novac sjeo kontaktirat će me s daljnjim uputama. Nakon 5 dana dobio sam potvrdu da je novac sjeo i pitali su me mogu li doći vidjeti stan dva dana kasnije jer tada je njihov agent slobodan da nam otvori vrata. Potvrdio sam sastanak, no na dan na koji smo se trebali sresti Airbnb mi piše mail da ključevi još nisu stigli (pošto je host njemac i ključevi dolaze iz Njemačke). Tada su mi ponudili dvije opcije… Ili mi mogu uplatit novac natrag na moj račun ili će me obavijestiti kada ključevi stignu u roku od jednog do dva dana. Pošto sam želio taj stan, izabrao sam drugu opciju. I od tada nisam više dobio mail niti od Airbnb-a niti od „hosta“! Od zadnje poruke je prošlo 5 dana i iako sam im pisao gotovo svaki dan sa pitanjem gdje su ključevi i zašto mi ne odgovaraju, odgovor nisam dobio!Sličnih iskustava o prevarama ima dosta. Primijetio sam i da se iznajmljivači služe svakakvim mailovima prilikom dopisivanja, što znači da to nisu službeni mailovi Airbnb servera. Na stranici Airbnb-a “Kako mogu znati je li e-mail poslao Airbnb?“ možete pronaći nekoliko zanimljivih uputa kako prepoznati prevaru.

NAPOMINJEM: Novac za najam stan ne dajite u ruke bez potpisivanja ugovora, ne dajite novce bez uplate na račun banke, ne dajite novce bez ugovora, pripazite što potpisujete, postoji li što navedeno malim slovima i ono najvažnije ako ne razumijete što potpisujete, potražite pomoć nekog savjetnika ili ako vam novčanik dopušta pomoć odvjetnika.

 

Ukoliko imate slična ili ista iskustva možete nam poslati svoju priču na email: info@muenchen-life.com