Doći u München i ne popiti pivo za vrijeme Oktoberfesta je isto kao otići na godišnji odmor na Jadran i ne okupati se. Odlučili ste pohodoti grad piva i počastiti se najboljom Njemačkom pivom a niste baš sigurni u koji šator da zavirite? Na Oktoberfestu je 14 šatora. Na vama je da stanete u red i pošaljete nam koji selfi dok čekate da uđete.

Prenosimo korisni vodič u kojem ćete zasigurno pronaći nešto za sebe.

Schottenhamel

Na Oktoberfestu ima 14 velikih šatora. Najstariji je Schottenhamel. Istoimena pivarska obitelj već je 1867. na Oktoberfestu imala mini-šator za 50 gostiju. Danas je kapacitet šatora (plus pivskog vrta uz šator) oko 10 tisuća ljudi. Upravo u Schottenhamelu svake godine minhenski gradonačelnik otvori feštu čuvenom rečenicom: O´zapft is!

Hofbräu

Ovdje na stolovima ne plešu samo Bavarci, već i međunarodni gosti koji uživaju u pivu minhenske pivovare Hofbräuhaus. Ako se nađete u šatoru pogledajte obavezno prema stropu – tamo visi čuveni anđeo Aloisius. On, kako kaže jedna priča, sjedi na nebu i ljuti se – jer nije dobio pivo.

Hacker Festzelt

Hackerov šator je kapaciteta 9.300 gostiju, uglavnom su tu mladi i gosti iz inozemstva. Ove je godine obnovljen. Poboljšana je ventilacija, ugrađeni novi šankovi. Atrakcija je strop s čuvenim „Nebom Bavaraca“. Jedan dio krova se može i otvoriti.

Bräurosl

Ples, jodlanje, feštanje…ovaj je šator nadaleko poznat po opuštenoj atmosferi, pogotovo na prvu nedjelju Oktoberfesta. Tu se okupe tisuće homoseksualaca i lezbijki („Gay Sunday“). Šator je nazvan po Rosi, kćerki bivšeg vlasnika pivovare Pschorr.

Winzerer Fähndl

Na Oktoberfestu se toči samo pivo šest minhenskih pivovara. U ovom šatoru je to Paulaner. U šatoru ima mjesta za oko 10.000 gostiju. Publika je mješovita, ima i puno poznatih osoba, ovamo navrate i nogometaši FC Bayerna.

Augustiner Festhalle

U Augustineru se toči pivo najstarije minhenske pivovare. Iz drvenih bačava, a ne željeznih (kao što je to danas uglavnom slučaj). Tradicija se očito isplati, mnogi posjetitelji upravo ovo pivo smatraju najboljim na Oktoberfestu.

Schützenfestzelt

Svake godine se u ovom šatoru održava tradicionalno natjecanje sportskih strijelaca. Do 60-ih godina prošlog stoljeća u šatoru su se isključivo natjecali strijelci, a kasnije se proširila i gastronomija. Posebno vam preporučamo pečeno prase u umaku od sladnog piva. U ovom šatoru se sastaju pripadnici njemačkih plemićkih obitelji…

Armbrustschützenzelt

Ovaj šator izgleda kao ogromna alpska kuća. Limena glazba, pivo, natjecanja u gađanju samostrijelom. Atmosfera kao na kakvom bavarskom seoskom sajmu. Publika je mješovita, ima ljudi iz svih dobnih skupina.

Marstall

Ovo je novajlija među šatorima na Oktoberfestu. Marstall je 2014. „naslijedio“ čuveni Hippodrom. Sve se vrti oko konja, pozornica podsjeća na karusel. I još jedan zaštitni znak: u ovom šatoru po prvi put na Oktoberfestu se nude i veganska jela.

Löwenbräu

Ovdje je u središtu pozornosti lav! Unutra je jako glasno, a i vani – pogotovo kad rikne ogromni lav iznad ulaza u šator. Ima mjesta za 8.500 gostiju. Pije se naravno Löwenbräu. A uz njega najbolje idu svinjska koljenica, patka i pečeno prase…

Ochsenbraterei

Specijalitet je ovdje vol s ražnja! To je već i prije 130 godina bio highlight na Oktoberfestu. Od vola teškog oko 270 kilograma se može poslužiti oko 500 porcija.

Fischer-Vroni

U ovom šatoru se jede uglavnom samo riba. Poseban specijalitet je tzv. „Steckerlfisch“, riba na rašljama koju se roštilja u nizu dugom i do 15 metara. Ovo je jedan od manjih šatora sa samo 3.400 mjesta. Najviše ga vole turisti i nešto stariji posjetitelji Oktoberfesta.

Kufflers Weinzelt

Vinski šator na Oktoberfestu? Da, stvarno. I to od 1984., od kada gastronomska obitelj Kuffler ovdje gostima servira probrana vina i pjenušac. Mjesta ima za 1.920 gostiju, u vrtu uz šator još 580. Većina šatora radi do 23:30, ovdje se zabavlja do jedan sat iza ponoći.

Käfer Wiesn-Schänke

Ovdje se sastaje međunarodno „visoko društvo“! U ovaj se šator zato najteže „probiti“! Kapacitet je 3.000 mjesta, a dizajn šatora podsjeća na alpsku kolibu, sve je nekako seoski, ima puno skrovitih, ugodnih kutaka u kojima se može uživati u hrani, piću i društvu.

 

Izvor originalnog članka: http://www.dw.com