Krajem kolovoza grad München je već izradio nacrt zabrane alkohola između 23 sata i 6 sati ujutro za područje grada. Međutim, početkom rujna to je proglašeno neustavnom odredbom na Bavarskom upravnom sudu. No gradski oci grada Münchena su se odlučili na novi koncept.

Od sada, vikendom, uključujući petak navečer primjenjuje se „privremena zabrana alkohola za prodaju i konzumaciju na javnim mjestima“. Međutim, ne za cijeli München, već za pojedinačna žarišna mjesta poput:

Baldeplatz

Gärtnerplatz
Most Gerner
Obala Isara između Reichenbachbrücke i Wittelsbacherbrücke
Wedekindplatz

Na navedenim žarištima nije dopušteno konzumirati alkohola od 23:00 do 06:00 na javnim prostorima. Izuzetak su prostori slobodnih barova u ugostiteljskoj djelatnosti i odobreni događaji.

A koje su novčane kazne?

Oni koji se ne pridržavaju smjernica mogu se kazniti pozamašnim novčanim kaznama. Kazna za neovlašteno konzumiranje alkohola na žarištima nakon 23 sata iznosi najmanje 150 eura.

S druge strane, svatko tko prodaje alkohol nakon 21 sat u blizini žarišta može biti kažnjen s najmanje 500 eura. Iznos varira prema gore – ovisno o situaciji, ponašanju i, ako je potrebno, o ponavljanju.